Etiketler: , ,


Saruhanlı İlçesine bağlı Büyükbelen Belde Belediyesi, bütçesine gelir sağlamak ve çiftçilere örnek olmak amacıyla içinde domates, çilek, salatalık ve çiçek fidanlarının üretildiği 16 bin metrekarelik sera kurdu.
Büyükbelen Belediye Başkanı Mehmet Keyik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede yıllardan bu yana devam eden tütün üretiminin, kota uygulaması ve fiyat düşüklüğü nedeniyle azaldığını, buna bağlı olarak beldede 60 bin dekarlık arazide bir boşluk oluştuğunu, bu bölgelerde üretimine başlanan sebze ve meyveden de verim alınamadığını ifade etti.
Çiftçilere örnek olmak amacıyla daha küçük alanlarda, daha az masrafla, daha fazla para kazanmanın yolunu gösteren bir projeyi hayata geçirdiklerini belirten Başkan Keyik, şu bilgiyi verdi:
''Çiftçilerimiz son birkaç yıldır ne ekeceğini bilemez oldu. Biz hem çiftçilere örnek olmak hem de bütçemize katkı sağlamak amacıyla beldeye 15 bin liraya 16 bin metrekarelik sera kurduk. Bu sera beldemizdeki ilk seradadır. Seramızda domates, salatalık, çilek ve 30 bin adet çiçek fidanı yetiştirmeye başladık. Ürünlerimiz tamamen organik koşullarda yetişip, damlama sulama sistemi ile sulanıyor. Beldemizde görevli Ziraat Mühendisimiz de sürekli seranın kontrolünü yapıyor. Beldemizdeki çiftçiler seranın kurulumundan ürünün yetişmesine kadar her aşamayı yakından görüp inceledi. Birçoğu gelecek yıl sera kurmaya karar verdi. Burada yetişen fideler satıldıktan sonra sera kendini amorti edecek. Bu yıl için çok fazla bir beklentimiz yok. Bu yıl seradan elde edeceğimiz gelir maliyetini karşılayacak. Çiftçilere de örnek olmak amacıyla bir hizmet vermiş olacak. Ancak gelecek yıllarda serada özellikle çiçek fidanı üretimini artırıp çevre belediyelere satış yapmayı planlıyoruz. Çiftçilerimizde bu işe merak sardı. Öyle tahmin ediyorum ki zeytiniyle ün kazanan Beldemiz gelecek yıllarda adını seracılık alanında da duyuracak.''
Başkan Keyik, beldede Saruhanlı İlçe Tarım Müdürlüğü ile koordineli olarak seracılık kursları da düzenleneceğini kaydetti.